De Computer Specialist
Terug naar Overzicht

Samsung Portable SSD

Samsung T5 Portable SSD​

Samsung is uitermate succesvol in de markt voor interne ssd’s. De stap naar het verpakken in een extern kastje blijkt niet bijster groot, want ook in de externe ssd-markt speelt de fabrikant een grote rol. We testten de eind vorig jaar geïntroduceerde Samsung T5-serie in alle beschikbare capaciteiten: 250 GB, 500 GB, 1 TB en 2 TB.

De bijzondere kleurkeuzes blijven in deze test niet voorbehouden aan Adata, want ook Samsung doet iets opmerkelijks. De varianten van 1 en 2 TB zijn ‘gewoon’ zwart, maar de twee kleinere exemplaren worden uitgevoerd in een kleur die Samsung zelf staalblauw noemt. Keuze heb je verder niet, dus de blauwe kleur moet je maar net aanstaan.

De Samsung T5 is zeer compact en licht: de ssd’s wegen nauwelijks meer dan 50 gram en zijn maar een centimeter dik, terwijl ze de afmetingen van een creditcard niet overschrijden. Net als zijn voorganger, de T3, beschikt de nieuwe reeks over een usb-c-aansluiting. We vinden het een verbetering dat er naast een usb-c-naar-a nu ook een usb-c-naar-c kabel wordt meegeleverd; steeds meer mensen hebben immers een apparaat met zo’n moderne connector in huis.

Met lees- en schrijfsnelheden van ruim 400 MB/s in de praktijktests behoren de Samsung T5’s tot de snelste 'reguliere' externe ssd’s van het testveld. In de synthetische tests hikken ze zelfs tegen de 530 MB/s aan – wellicht had dat nog hoger geweest kunnen zijn als er intern geen sata600-bus werd gebruikt. Het 250GB-model schrijft overigens wel iets trager, aangezien er naar minder geheugenchips tegelijk kan worden geschreven, maar we meten nog altijd ruim 300 MB/s. Naast de goede prestaties, zijn voornamelijk de grotere modellen van de Samsung T5 met zo’n 35 cent per GB ook nog eens best betaalbaar.

Bekijk de aanbieding

Zoek een winkel bij u in de buurt